nuu-verhaal
* nuu = 縫う in het Japans: naaien, de verbinding maken, associëren


nuu , het is een prachtig verhaal

Fermenteren om een band te creëren. Leef dieper.
Het begon allemaal in 2011. De tsunami in Tōhoku bracht een diep keerpunt in het leven van Hiro, Miku en Sachiyo — drie Japanse vrouwen in Brussel. In de nasleep van deze tragedie ontstond de behoefte om terug te keren naar de essentie: zorg, verbinding en overdracht. Hun antwoord? Miso — niet zomaar voedsel, maar een manier van leven. Een oud, nederig ferment, vol leven en herinnering. Geïnspireerd door hun jeugd en het ritme van de Belgische seizoenen begonnen ze met de hand miso te maken. In 2019 werd nuu miso geboren: een ambachtelijk fermentatieatelier in Brussel, waar miso langzaam rijpt in wijnvaten van eikenhout. Het werd hun kenmerk: Japanse techniek combineren met lokale ingrediënten, tijd laten rijpen, herinnering tot smaak laten worden. In 2024 begon een nieuw hoofdstuk: ze begonnen ook shoyu te brouwen, met een zeldzaam, traag en ambachtelijk proces. Dit markeerde ook een nieuwe naam en identiteit: nuu. Vandaag is nuu meer dan een atelier. Het is een levende visie — een plek van creatie, kennisdeling en langzame transformatie.

Bij nuu slapen miso en shoyu nooit: ze leven — zachtjes, diep, voortdurend.
Bij Nuu wordt miso met de hand gemaakt en langzaam gefermenteerd in houten wijnvaten, net zoals dat vroeger in Japan werd gedaan met gerecyclede sakevaten. Elke partij is uniek, levend en beïnvloed door het klimaat en de omgevingslucht. Een delicate, ambachtelijke knowhow, waarbij de mens de fermentatie begeleidt — voor een uitzonderlijke Belgische miso.
Bij nuu is elke fermentatie een levend proces. Nooit identiek. Nooit stilstaand. Miso begint met 60 uur continue aandacht: het ontstaan van koji, een heilig ferment uit Japan dat rijst en peulvruchten transformeert. Daarna volgen maanden, soms jaren, van rijping. Tijdens dat proces ademt miso, verandert het, neemt het de ruimte in zich op — de lucht, het vat, het seizoen. Elke batch is uniek. Zelfs met hetzelfde recept. Want alles is in beweging: het weer, de tijd, de handen die begeleiden. Shoyu volgt een gelijkaardig pad. Minstens een jaar gefermenteerd in eiken wijnvaten, ontwikkelt het een natuurlijke diepte en verfijning, met subtiele houttonen. Net als miso draagt het de sporen van aandacht, plaats en tijd. Bij nuu is niets gehaast. Niets industrieel. Alleen handen, stilte en geduld. En dat proef je bij elke hap: een beetje leven. Een beetje magie. Iets écht.